Benamputation Rehabilitering

En benamputation är en händelse som kan utgöra stor påverkan både på den fysiska och psykologiska hälsan. För den som genomgår en benamputation är rehabilitering en stor och viktig del av återhämtningen - det handlar inte bara om att läka fysiskt, utan också om att lära sig leva med amputerat ben, att anpassa sig till en ny livsstil och att återuppta funktioner som kan ha förlorats. Rehabilitering efter benamputation är en långsam process som kräver tålamod, engagemang och ett professionellt stödnätverk.

Leva med amputerat ben

Att leva med ett amputerat ben innebär en betydande omställning både fysiskt och psykiskt. Efter en amputation möter många utmaningar som rör rörelseförmåga, balans och smärta, såsom fantomsmärtor, samt känslor av förlust. Fysioterapi och rehabilitering spelar en central roll i återhämtningen, där fokus ligger på att stärka kroppen, träna balans och lära sig använda hjälpmedel såsom proteser eller rullstolar.

För många är det lika viktigt med ett psykologiskt stöd och samtal med andra i liknande situationer för att få hjälp att hantera den känslomässiga processen att acceptera förlusten av en kroppsdel och anpassa sig till ett nytt sätt att leva. Med rätt stöd från vårdpersonal, anhöriga och andra som gått igenom liknande upplevelser samt anpassningar i vardagen är det möjligt att leva ett aktivt och meningsfullt liv efter en benamputation.

Både 1177 och Vetenskap & Hälsa skriver bra om hur det är att leva med amputerat ben.

Rehabilitering – steg för steg

1

Den första tiden är viktig

För att kunna påbörja rehabilitering efter benamputation behöver man först återhämta sig, och det är viktigt att komma igång snabbt redan under de första dagarna på sjukhuset. Fokus ligger initialt på att hantera smärta och förebygga infektioner. Vårdpersonal övervakar såromsorg och ser till att området där benet amputerades läker ordentligt. Under den här fasen är det viktigt att hålla såret rent och hantera eventuell svullnad.

Fysioterapeuter börjar ofta arbeta med patienten redan under den första veckan för att förhindra muskelatrofi och stärka den kvarvarande kroppsdelen. Även om patienten inte är redo för att använda en protes ännu, kan fysioterapeuten hjälpa till med att öka blodcirkulationen genom lättare övningar och rörelseförbättrande tekniker.

2

Fysioterapi och träning

En av de viktigaste delarna av rehabiliteringen är fysioterapi. Fysioterapeuten hjälper den amputerade patienten att bygga upp styrka och flexibilitet i de kvarvarande musklerna för att förebygga stelhet och smärta. Träningen inkluderar övningar som fokuserar på att återställa funktionalitet i höfterna, knäna och ryggen, eftersom dessa områden kan belastas mer när ett ben saknas.

Det är viktigt att träningen intensifieras gradvis för att förbättra styrka och balans – en förutsättning för att kunna använda en protes korrekt när det blir aktuellt. Övningar som stärker bålmuskulaturen och stabiliserar överkroppen hjälper till att kompensera för den förlorade styrkan i benen. Några vanliga övningar är:

  • Plankan
  • Höftlyft
  • Benlyft i sidled
  • Sittande rotationsövningar
  • Träning på gångband
  • Armhävningar på knä
  • Stretchning av höft och baksida lår

Fysioterapeuten kan också lära patienten hur man behåller en bra hållning och förbättrar sin gångteknik.

3

Användning av benprotes

När såret är tillräckligt läkt för att tåla belastning är nästa steg att börja använda en benprotes. En protes måste vara skön att bära för den som ska använda den dagligen, och uppfylla en viktig funktion – att ersätta ett amputerat ben. Protesdesigners och ortopedingenjörer arbetar tillsammans för att skapa ett protesben som passar patienten.

Vid den första användningen av en benprotes görs ofta flera justeringar. Det kan vara så att den inte passar perfekt vid första försöket, och det kan vara nödvändigt att göra små justeringar i både passform och funktion. Den som ska lära sig leva med amputerat ben måste vara beredd på att protesen kommer att kräva regelbundna uppdateringar för att säkerställa både funktion och komfort. För vissa patienter kan det vara aktuellt med en knäprotes och då finns det några olika alternativ. Ett av de senaste är Ottobocks knäprotes som är mikroprocessorstyrd och som anpassar sig efter den som bär den för ett mer naturligt och intuitivt gångmönster.

Protesanpassningen går hand i hand med träning. Det är viktigt att patienten får tillgång till experter som kan lära ut hur man hittar rätt gångteknik – något som minst sagt kan vara en utmaning för den som just förlorat en kroppsdel. Övningar som att gå med hjälp av protesen, att ställa sig upp från sittande och återfå balans är en del av träningen som krävs för att vänja sig vid användning av protesen.

4

Psykologisk rehabilitering

Det finns en psykisk rehabilitering efter en benamputation som är precis lika viktig som den fysiska. Många som genomgår en amputation upplever svårigheter som sorg, stress och oro för framtiden. Känslor av förlust, identitetskris och osäkerhet är vanliga. Ett psykologiskt stöd i form av samtalsterapi och gruppstöd kan minska risken för depression och en bättre anpassning till livet med amputation.

För många är det nödvändigt att bearbeta förlusten av en kroppsdels funktion och omvärdera sin identitet. Att delta i en stödförening för amputerade kan ge den som är i rehabilitering en känsla av gemenskap och hopp.

5

Livsstilsanpassningar och långsiktig uppföljning

Rehabilitering efter en benamputation innebär också långsiktiga livsstilsförändringar. Det handlar dels om att återgå till tidigare aktiviteter, men också om att anpassa sig till ett nytt sätt att leva. För många innebär detta att lära sig nya sätt att utföra vardagliga aktiviteter som att gå till jobbet, köra bil eller att ta hand om hushållssysslor.

Många amputerade upplever att det tar ett år eller mer att helt återhämta sig från en amputation och att protesanpassning är en långsiktig process som lönar sig i slutändan.

6

Stöd och resurser

Det finns flera resurser och stödprogram tillgängliga för personer som genomgår rehabilitering efter en benamputation. Hjälpmedelsföretag kan bistå med anpassade proteser och ortoser, medan rehabiliteringscenter erbjuder specialiserade program för att återuppbygga styrka och funktion. Det finns också ideella organisationer och stödgrupper som kan hjälpa med både praktiska råd och emotionellt stöd. Genom Personskadeförbundet RTP kan du komma i kontakt med förebildscoacher – personer som själva lever med amputation och som vet vad du går igenom och kan ge goda råd.