Att få en arm amputerad är en livsförändrande händelse som kräver rehabilitering och anpassningar i vardagen för att återfå sin självständighet och livskvalitet. På Sveri.se hjälper vi dig att förstå vad som kommer att hända efter att du har fått en amputerad arm, och vad som förväntas av både dig och vården för att du ska hitta vägen tillbaka till ett liv som du älskar att leva.
Att vakna upp efter en amputation kan kännas som att världen har vänts upp och ner. Det är vanligt att tänka ”Hur ska jag klara mig nu?” eller ”Kommer jag någonsin att kunna göra de saker jag älskar igen?”. Det är helt naturligt och en viktig drivkraft i rehabiliteringen. Osäkerheten kommer att övergå till tankar som ”Jag är så tacksam över att jag kan ägna mig åt det jag älskar”, Skiftet kommer att ta tid och det är viktigt att också ge sig själv tid att bearbeta vad som har hänt.
Det första steget handlar om att acceptera att saker är annorlunda – men också att det finns många (och helt nya) möjligheter framför en. Vården kommer att finnas där som ett stöd, men din egen inställning och vilja att prova nya vägar är en lika viktig del av resan.
Rehabilitering efter en amputerad arm är inte en rak väg, och att gå in i nya situationer kan kännas svårt, läskigt och utmanande. Protestillverkaren Ottobock skriver bra och förberedande om hur det är att leva med en amputerad arm och vad du kan förvänta dig av tiden som följer.
Fantomsmärtor är en av de vanligaste och mest förbryllande upplevelserna efter en amputation. Det kan kännas som att den borttagna armen fortfarande är där – du kanske upplever klåda, värk eller till och med kramper i en del av kroppen som inte längre finns. Detta är inte något som bara händer "i huvudet", utan är en verklig och fysiologisk reaktion som orsakas av hjärnans försök att tolka signaler från de nervbanor som tidigare var kopplade till armen.
Behandling av fantomsmärtor sker med smärtlindrande läkemedel, fysioterapi eller spegelterapi, där du använder en spegel för att skapa en illusion av den saknade kroppsdelen för att "omprogrammera" hjärnan.
Under de första veckorna efter operationen ligger ett stort fokus på att såret på stumpen ska läka ordentligt. Regelbundna kontroller av stumpen hjälper till att förhindra infektioner och säkerställer att huden läker jämnt för att eventuellt kunna använda sig av en protes.
Efter en amputation kan du känna dig svag eller begränsad, men fysisk träning är en av viktigaste delarna i rehabiliteringen och bidrar till att återfå styrka och självständighet. Fokus ligger inte bara på att träna den återstående armen utan också på att bygga upp hela kroppens balans och rörlighet.
Rehabiliteringen börjar med enkla övningar för att stärka de muskler som fortfarande är aktiva. Det kan handla om att lära sig använda en krycka eller att balansera kroppen på nya sätt. Om du har en fungerande arm är det vanligt att den får ta på sig mer arbete. Genom att stärka den kan du göra vardagliga uppgifter, som att klä på dig eller laga mat, betydligt enklare.
Om du väljer att använda en protes, kommer fysioterapeuter att hjälpa dig att lära dig rörelser och bygga upp muskelstyrka för att kunna kontrollera den. Det kan kännas svårt i början, men med tid och tålamod blir det en naturlig del av din vardag.
En armprotes kan hjälpa dig återfå funktionalitet och självständighet efter en amputation. För vissa är det ett hjälpmedel för att hantera vardagen, medan det för andra är ett sätt att återupptäcka aktiviteter de älskar. Anpassningen till en protes är en process som kräver tid och engagemang, men med rätt stöd blir den snart en naturlig del av livet.
Det finns olika sorters armprotes:
Vilken typ av armprotes som passar dig bäst beror på dina behov och mål, och det är något som vårdteamet hjälper dig att avgöra.
När du får din första protes kan rörelserna kännas ovana eller svåra att kontrollera till en början, men regelbunden träning gör stor skillnad. Med hjälp av fysioterapeuter och arbetsterapeuter lär du dig att använda protesen och även hur du stärker musklerna som stödjer dess funktion. Många upplever att det krävs tålamod och uthållighet, men att varje framsteg – stort som smått – bidrar till att återfå självständigheten.
Att återgå till vardagen efter en amputation innebär att du behöver anpassa hur du hanterar dina vardagssysslor. Du kommer behöva vara lite kreativ och hitta nya lösningar som gör livet enklare och mer tillgängligt, både i hemmet och utanför.
För att lyckas får du hjälp av arbetsterapeuter som hjälper dig att identifiera behov och hitta praktiska hjälpmedel som passar din livsstil.
Ditt hem kan behöva anpassas för att underlätta vardagen. Det kan handla om små förändringar som att installera enkla öppningsmekanismer på dörrar eller placera köksredskap inom bekvämt räckhåll. Vissa behöver också mer omfattande förändringar, som anpassningar av badrummet med stödhandtag eller en handdusch. Målet är att du ska kunna röra dig obehindrat och känna dig trygg.
Det finns många hjälpmedel som kan göra det enklare att utföra dagliga sysslor. Ett exempel är specialdesignade köksredskap, som fixerade skärbrädor med fästanordningar eller burköppnare som inte kräver två händer. Det finns också hjälpmedel för att ta på sig skorna eller för att stänga en dragkedja – det finns en lösning på allt, du behöver bara upptäcka den och lära dig att använda den.
Tekniken har också gjort stora framsteg. Med röststyrda enheter, som smarta högtalare eller telefoner, kan du får hjälp med att skriva inköpslistor, slå på lampor eller ställa in påminnelser utan att behöva använda händerna.
Arbetsterapeuter arbetar steg för steg med dig för att integrera nya rutiner i ditt liv. Kanske behöver du börja med att öva på en specifik uppgift, som att laga mat eller klä dig. Med tiden och rätt stöd blir dessa nya sätt att göra saker en del av din vardag.
Vardagsanpassning handlar inte bara om att lösa problem, utan också om att hitta nya sätt att leva det liv du vill ha. Hjälpmedel och anpassningar är verktyg för att ge dig frihet och självständighet – på dina villkor.